Na prvi pomladni dan (21. marca) smo v toplem večeru nedaleč od šole lahko opazovali pravi nočni spektakel … 
Začelo se je z Venero, ki se je prva “prižgala” na zahodu, vse do zaključka s preletom Mednarodne vesoljske postaje. Ob pogledu nanjo se verjetno vprašamo, kako se imajo njeni “prebivalci”.

Opazovanje smo začeli pred šolo tik pred nastopom meščanskega mraka, se pripravili na opazovanje z zvezdnimi kartami, aplikacijami o razporeditvi ozvezdij, časovnici preleta MVP. Učili smo se iskanja nebesnih teles in izdelave natančnih skic. V pomoč so nam bile naše dlani, s katerimi merimo kotne stopinje.

Vtisi učenci:

Na nebu se je najprej pojavila Venera. Najbolj všeč mi je bil ozvezdje Leva, saj sem ga prvič videla. Na koncu pa smo videli še mednarodno vesoljsko postajo, ki se je videla približno 5 minut. Tokrat se je videlo veliko bolje saj je bila prazna luna. Bilo je topleje. (Ajda)

Prvo ozvezdje, ki sem ga opazila, je bil Orion. Naučila sem se nov način za iskanje zvezde Severnice, a ga še ne znam najbolje. Na koncu opazovanja smo še ujeli Mednarodno vesoljsko postajo. Opazovanje je bilo boljše kot zadnjič tudi zato, ker ni bilo hladno.  (Izabela)

Na drugo opazovanje smo se odpravili po kolesarski stezi iz kampa Danica. Nebo je bilo zelo jasno in temno, ker je bil mlaj, ozračje je bilo kar toplo, tako da smo imeli vrhunske pogoje za opazovanje zvezd. Že zelo kmalu smo zagledali Venero in Sirij, malo za tem pa so se pokazale še ostale zvezde. Opazovali smo ozvezdje Velikega voza, Malega voza, Oriona, Leva ter zimski trikotnik in zimski šesterokotnik ter zvezdo severnico. (Matej)

Na tem opazovanju je bilo jasno nebo. Najprej se je pojavila Venera, najsvetlejša zvezda pa je Sirij. Videla sem še Orion, Veliki in Mali voz, ozvezdje Lev, Zimski trikotnik. Prvič pa sem opazila tudi Zimski šestkotnik. (Taja)

Na drugem opazovanju je bil mlaj oz. prazna luna. Prvič sem našla zimski šestkotnik. Najprej smo na nebu opazili Orion. Najsvetlejša zvezda na nebu je bila Sirij. Videli pa smo tudi Mars in Venero. (Anja O.)

Nataša Mrak

Dostopnost