V okviru izbirnega predmeta POK  so učenci obiskali IJS v Ljubljani in sicer Reaktorski center Podgorica. Zraven smo povabili še nadarjene devetošolce.

Najprej so poslušali predavanje o tem, kako iz uranovih jeder dobimo električno energijo.

Predavanju je sledil ogled stalne razstave o jedrski tehnologiji in razstave o fuziji, na kateri  so učenci marsikaj poskusili sami. Preverili so ali imajo s seboj kakšen predmet, ki seva in bi ga Geigerjev števec zaznal. Tekmovali so v tem, kdo proizvede več električne energije s pomočjo kolesa. Na simulatorju so poskušali zagnati jedrsko elektrarno, spoznavali  so eksponate, ki jih najdemo v NEK in počeli še marsikaj zanimivega.

Na delavnici o radioaktivnosti so spoznali in dokazali, da se radioaktivni elementi nahajajo okoli nas in povzročajo sevanje. Sevanja ne moramo zaznati s svojimi čutili, lahko pa ga zazna števec in posebna aparatura, ki  pokaže sled delcev, ki sevanje povzročijo.  

Skupina 15 učencev si je lahko ogledala jedrski reaktor TRIGA. To je eden od dveh jedrskih reaktorjev, ki jih imamo v Sloveniji. Večji je v NEK in je namenjen proizvodnji električne energije. Ta pa je namenjen izključno v raziskovalne namene. S pomočjo kamere smo gledali jedrsko sredico, kjer poteka verižna reakcija. 

Učiteljica: Urška Beznik

Dostopnost