V sklopu dvoletnega programa Erasmus+ je v Bohinju od 26. maja 2019 do 1. junija 2019 potekalo mednarodno srečanje partnerskih šol projekta »Enhancing Book Reading« – Spodbujanje branja knjig. Program je bil naravnan na dejavnosti, povezane z branjem, ter na spoznavanje naravne in kulturne dediščine Bohinja. Ustrezno spodbudo za celoten teden smo dobili ob uvodni proslavi v šolski avli. S kulturnim programom smo obiskovalcem predstavili nekaj naše tradicije, hkrati pa so se na kratko tudi oni predstavili nam. Obiskali smo podružnično šolo  v Srednji vasi, kjer so učenci predstavili dramatizacijo Malega princa. Opazovali smo značilnosti bohinjskih vasi, prvi dan pa zaključili z obiskom znamenite cerkvice sv. Janeza. V nadaljevanju smo spoznali novo knjižnico Antona Tomaža Linharta Radovljica in se temeljito seznanili z dejavnostmi, ki jih izvajajo za spodbujanje branja. Mojster Janez Rozman nam je v Zgoši prikazal svoj muzej oziroma delavnice, povezane s slovenskimi prvotiski, in nasploh zgodovino slovenske knjige. V muzeju v Bohinjski Bistrici so učenci pisali z gosjim peresom, v knjižnici so poustvarjali in se izražali o doživetem … V Ljubljani so na igriv način spoznavali glavne stavbe in spomenike, ki se na tak ali drugačen način povezujejo tudi z branjem in kulturo. V celotnem tednu smo našli čas za obisk krajev, po katerih je Bohinj poznan daleč naokoli.

Hkrati je bil to prvi teden dejavnosti Mednarodnega festivala alpskega cvetja. Program smo medsebojno usklajevali, tako se je veliko aktivnosti odvijalo zunaj v naravi.

Za nemoten potek dela je bilo potrebno veliko sodelovanja in prilagajanja vremenskim razmeram, saj nas je dež neprestano spremljal. Velika zahvala gre staršem učencev, ki so na svoje domove sprejeli učence iz partnerskih šol ter za njih skrbeli kot za svoje. V gostišču Rupa, od koder prihaja učenka, ki sodeluje pri projektu, smo bili deležni brezplačnega kosila, ki je obiskovalce seznanil z nekaterimi značilnostmi slovenske kulinarike. Starši so pripravili pecivo za torkovo delavnico. Torte z motivi knjige in rož so izražale povezanost dejavnosti projekta in festivala.

Pri izvedbi programa smo sodelovali s Knjižnico Antona Tomaža Linharta. Obiskali smo matično knjižnico v Radovljici, zaključne delavnice pa izvedli v enoti v Bohinjski Bistrici. Hvala direktorici in vsem knjižničarjem, ki so sodelovali pri izvedbi programa. Tudi enoti Gorenjskega muzeja Muzej Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici in Planšarski muzej v Stari Fužini sta dodali svoj kamenček v mozaiku celotedenskega dogajanja. Hvala za ustvarjalne delavnice in zanimive pripovedi.  Farni župnik župnije Srednja vas nam je pokazal cerkvi v Srednji vasi in cerkev sv. Janeza. Hvala direktorju Zavoda sv. Martina (dom starostnikov) za sprejem, njihovi sodelavki pa za predstavitev programa branja.

Triglavski narodni park smo spoznavali v njihovi stavbi – Bohinjki – v Stari Fužini in v naravi. To sta nam v veliki meri omogočila Turizem Bohinj (ladjica po jezeru in Vogel, obiski muzejev) in Turistično društvo Bohinj (slap Savice, gostišče Danica s cenovno dostopnim kosilom). Tudi GRS Bohinj hvala za pripravljenost za spremstvo do doline Voje, kar smo zaradi deževnega vremena sicer izpustili.

Županu Občine Bohinj hvala za spodbudne besede na začetku srečanja ob otvoritveni slovesnosti. Vsem sodelavcem šole hvala za uspešno izveden program in pripravljenost za prilagoditve, ki so ob takem dogodku nujne.

Le z veliko sodelovanja smo lahko uspešno izpeljali program v skupno zadovoljstvo vseh udeleženih. V imenu šole vsem iskrena hvala z željo po uspešnem nadaljevanju projektnih dejavnosti.
Urška Repinc
Obisk Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica



VIDEO -torkov večer

Dostopnost